Kennel Sarkos første Viltsporchampion.

13. november.
I ettermiddag tikket det inn en skikkelig gladmelding på mobiltelefonen. SARKOS ALMA, etter NORDVCH Desperados Vilja og NUCH Zelini's Jesus Christ Superstar (Birk), gikk til nok en 1. premie i Winner klassen i dag.  Det var på årets siste sporprøve i Espoo at Alma startet og fikk sin 1. premie.  Hun kan nå tittulere seg Fin JVA Sarkos Alma.  Vi gratulerer Roy og Anu som begge har æren for dette championatet.  Fra før av har de Fin JVA Kerthu, så viltspor er ikke noe nytt for Roy og Anu.
Finske viltspor er noe annerledes en våre.  Først må hundene starte i åpen klasse.  Det sporet er ca 600 m langt og her må hundene få 2 x 1.premie.  Da kan de starte i Winner klassen.  Disse sporene er 1400 m lange (våre er bare 600 m), og da må de få 1.premie 3 ganger for å bli finsk viltsporchampion.


Fra v: Alma, Vilja og Arja

Vi gratulerer Alma, Roy og Anu med tittelen.

En slitsom helg, for hunder og eiere.

7. november.
I helgen var vi på en liten svensketur med hundene våre og på veg hjem så skulle vi en liten tur innom Arne og Lisbeth i Rygge og hilse på Aronda og Bonnie.  Før middag så skulle vi en tur ut og lufte hundene, og så plutselig var Vilja og Arja helt borte.  Og det ble de i 17 timer!  Det var noen fæle timer for oss alle sammen.  Vi letet hele kvelden uten å se snurten av de.  Utrolig mange tanker gikk utrolig fort rundt i hodene våre, og med E6 og jernbanen mindre enn en km unna, så var vi redd for at værste hadde skjedd.
Via kjente i Spanielmiljøet i Østfold så fikk vi lagt ut meldinger på facebook om at våre hunder var borte.  Og for en respons vi fikk!  Det var utrolig mange som skulle komme å hjelpe og sent på kvelden så ble det gjort avtale om neste dags økt.
Kl. 23.30 fikk vi en telefon fra Nina om at noen hadde obseervert Vilja og Arja løpende rolig ved 17.30 tiden.  Det var 1 1/2 time etter at de forsvant.  Men stedet var noe på utsiden av der vi hadde vært tidligere.  Tidlig neste morgen var vi ute for å legge noen avskjærende menneskespor, og det var mens vi holdt på med dette at Arne og Ragnhild fikk se hundene i kanten av et skogholt.  Ragnhild sprang ned og Arne hentet meg.  Og hundene, tja, de hadde jo bare vært på jakt og ville gjerne fortsette med det.  Men de var veldig slitne og trøtte.
Vi reiste hjem på lørdag ettermiddag og hundene fikk slappe skikkelig av.  På søndag reiste vi til Tuddal og på mandag reiste vi på fjellet i Tuddal på fuglejakt.  Denne gangen med Astro hundepeiler på begge to!  Men begge to sprang akkurat slik som de pleier og jammen ble 28,7 km på Arja denne dagen.  Fuglene så vi ikke noe til, men det var en kjempefin dag!


Med hundene til Gaustatoppen.

10. september.
I dag var det et kjempefint høstvær og vi bestemte oss for å ta en tur til Gaustatoppen.  Med hytte i Tuddal, så var vegen å kjøre kort, men noe lengre å gå.  Vilja og Arja fikk på sine nye refleksvester, men denne gangen med den gule siden ut.  Den andre siden bruker vi på ettersøk. (Se bilde).  Turen opp til Gaustatoppen var fin, men på toppen var det noe tåke, og ikke noen ting å se.  Vi tok oss en kaffekopp, spiste noe ananas, skrev i hyttebok og tuslet ned.  Hundene likte ananas veldig godt, og var strålende fornøyd når de kunne gå løse ned også.  Vi møtte mange hunder og mennesker på vår veg, men våre hunder oppførte seg veldig eksemplariske.  Komandoen "gå bak" er veldig nyttig går man går på trange stier med mange mennesker.
Dette var min 25 tur til toppen, og Vilja har vært der oppe 7 gg.  Arja har måtte være med 4 gg.  Det er godt en har en hyttebok som holder orden på dette.

 
Vilja og Arja med nye refleksvester.  "På toppen finner man ingen ting, så sant en ikke tok det med." Selv utsikten var dårlig fra toppen (1850 moh.), men noe lengre nede var det bra!
 

Og da er NM i blodspor 2011 over.

28. august 
I år var det 67 påmeldte til NM i blodspor som tilfredsstilte minimumskravet for å komme med.  Kravet er 3 x 1.premie i hundens levetid, men en må være tatt i 2011 før årets påmeldingsfrist som var 23. juli.  En 1.premie m/HP teller mer en en ren første.
Hele 41 hadde 3x1. premie m/HP og 33 fikk delta.
En av de som var så heldige var Vilja og jeg.  Vi har 3 x 1.premie m/HP i våres og var glad for å være med.  
NM gikk i år på Ørskogfjellet en 70 km fra Åndalsnes mot Ålesund.  Prøven var i regi av Norsk Retriever Klub, avd. Sunnmøre, som alternerer om å være arrangør med Dachshundklubben.
Det er jo mange, også blandt våre egene, som ikke mener at spanielen er noen sporhund, men det var nå i alle fall 18 spaniel som hadde kommet med.  (av 33).  Det var 17 Engelske Springere og 1 Welsh.  Andre raser var: 4 Tollere, 2 Basset, 2 Dachs, 2 Golden, 2 Labradorer, 1 Hvit gjeterhund, 1 Hollands gjeterhund og 1 Bayersk viltspor.
Jeg trakk spor 14 og kom ut som 3 mann for dommer Geir Hoel.  Vilja tok sporstart greit og gikk som på skinner gjennom hele sporet.  Vi markerte sårleie, og så snuste hun litt i et rådyrleie.  Dette klarerte hun greit ut og fortsatte.  Jeg registrerte ingen ting å sette fingeren på.  Det var et enkelt og greit spor, og vi traff ingen utfordringer i sporet.  Vi brukte 17 min, og det var et greit tempo.  Vi ble belønnet med en ren 1. premie.  Det var helt tydelig at dommerene hadde lagt seg på at en ren 1.premie var utgangspunktet, og så gikk man nedover ved feil.  For å komme opp, på en HP, så måtte det hende noe i sporet.  Det er en metode som noen dommere brukere, og da er det litt bingo om en får noe uforutsett i sporet.
Hp-er ble delt ut til finalehundene og det var 2 ESS, 1 Toller, 1 Labrador og 1 Hollansk Gjeterhund.  Etter ekstraomganger var det Labradoren som ble Norges mester, med Viljas mor på en solid 2. premie.  Vi sender masse gratulasjoner over til Sogn!


Her er mest parten av Spanielfolket samlet på Ørskogfjellet.

Uttak til årets NM i blodspor er klart.

4. august 
Vi har fått beskjed om at jeg og Vilja har kommet med i årets NM i blodspor.  Kravet er min 3 x 1. premie og av de må en være tatt det siste året.  I praksis så må det være 3 x 1. m/HP og en være tatt det siste året.  Vi har 3 x 1 m/HP bare i år, OG VI KOM MED!
Etter de siste oppdateringene så er det kommet med 16 Engelsk Springer Spaniels og minst 1 Welsh Springer Spaniel.  NM arrangørene har funnet plass til 33 deltagere, og da vil det si spanielene tar mer enn 50% av plassene.  Og så er vi ikke definert som sporhunder?? Vi får ikke engang anledning til å delta i Nordisk mesterskap i spor?
Her må Hovedstyret for Norsk Spaniel Klub komme på banen og fikse dette.
Men vi gleder oss og vi trenger treningsvillige kamerater fram mot NM som går siste helga i august.

Vi har vært og besøkt Burre, som nå heter Balder.

30. juli 
Vi har vært å besøkt Balder som har blitt en fin og flott hannhundvalp på 5,5 mnd.  Han bor rett oppe i Melum, og det er egentlig bare en 15 min. unna oss.  Balder er jo ikke en springer, men en elghund.
Balder ble glad for å se oss og syns det var morsomt å få leke med sin "mor og søster" igjen.  Og Vilja benyttet selvfølgelig anledningen til utøve litt oppdragelse på sin sønn.

 

Basso har vært på blodsportrening
og vi har besøkt Bastian.


Sarkos Bastian har like store mørke øyne som sin mor, og Basso har vært på blodsportrening.

11. juli
På veg hjem fra Vesterålen så besøkte vi Bastian i Nes i Ådal.  Han var blitt en kjempefin og herlig gutt på snart 20 kg!  Det var bare så vidt vi kjente han igjen, men Bastian kjente igjen oss!  Det var en herlig følelse når vi så at han begynte å logre med hele kroppen og vi ble slikket skikkelig.  Slikt er bare deilig å oppleve.
Og vi har fått en herlig mail fra Kari i Stavanger som kan fortelle at Basso har gått sitt første blodspor på 50 meter og er glad i skanken.  Vi fikk denne meldingen mens vi var på ferie, og jeg trur nok at han har gått flere spor nå.  Slikt er også bare herlig!
 

Sporprøve i Salten, Nordland
1. premie m/HP til Desperados Vilja

25. juni
Vi har vært på ferie, og på vegen så var det en sporprøve som vi ble med på.  Det var Nordland Dachshundklubb som arrangerte årets første sporprøve og den gikk i Salten, rett ved Saltstraumen.  Det var ett område med veldig mye vilt og dagen før så gikk vi en tur på 1,5 time og da så vi 8 elg.  Og når jeg gikk ut av bilen på lørdag morgenen, så stod det tre elg 15 m fra bilen.
Det var 24 påmeldte deltagere og de aller fleste fikk mye ferskspor i sine blodspor.  Vilja gikk et fantastisk spor og det var fersk elgtråkk hele vegen i sporet, ja på fjerde strekke så gikk sporet parallellt med et dyretråkk, 1 m fra, over ganske mange meter.  Vilja fulgte sporet hele vegen, og det endte opp med en 1. premie m/HP og prøvens beste hund.
Totalt på 3 starter i år, så har Vilja 3 x 1.premie, alle m/HP og alle prøvens vinner.  Og når jeg teller etter, så har hun nå 20x1. premier på spor i Norge, og 6 m/HP.  I tillegg til 3x1.premie i Finland og en i Sverige.

Sporprøve i Telemark
1. premie m/HP til Desperados Vilja


Alle deltagerne samlet med dommere Runar Jensen og Odd Høydahl

11. juni
I dag var det årets tredje sporprøve i avd. Telemark og endelig så ble det plass til meg blant deltagerne.  Og Vilja tro til med ett ..... godt sporarbeid.  Jeg har sett at hun har gått utrolig bra på treningene i det siste, men dette var helt utrolig.
Det ble en 1. premie m/HP, og prøvens beste hund kåret av dommerne Odd Høydahl og Runar Jensen.  En stor takk også til Geir Høgås som sporlegger.  Totalt ble det 5x1.premie, 2x2.premie, 3x3.premie og to nuller på dagens prøve.  Arja tilhører de som ennå har ett stykke igjen, og i dag ble det en null.
 

Sporprøve i Rakkestad
1. premie m/HP til Sarkos Aronda og Vilja!22. mai
Endelig var det vår tur til å starte på sporprøve.  Nå har vi arrangert 2 sporprøver her hjemme og da har det vært vanskelig å få deltatt sjøl, men heldigvis så kom jeg med på avd. Østfold sin prøve med Vilja.  Arja kom denne gangen heller ikke med på reservelista.
På samme prøve var også Sarkos Aronda med, og hun gikk til en fin 1. premie m/HP!  Hun startet på to sporprøver i fjor, fikk en null og en 2. premie, men denne gangen slå hun virkelig til og ble prøvens 3. beste hund.
Vilja tråkket også skikkelig til i dag.  Vi gikk tidlig ut og fikk et spor som var lagt av Eva Tønnesen.  Vilja startet som hun pleide veldig greit etter først å ha snust så vidt i oppsparket. De to første vinklene gikk greit.  På tredje strekket så lå det noen rester av et rådyr opp på en stubbe ca en meter fra sporet.  Vilja satte nesa opp på stubben, sånn bare for å konstatere at der lå det noen.  Rådyrbeina var fra i fjor, og var helt rene, så hun forstod at det ikke var dette vi var ute å leita etter.  Etter å ha snust litt, så gikk hun tilbake i sporet, og fulgte det helt til slutt.  Dette sporet sikret oss en 1. premie m/HP, og så ble vi beste spaniels og prøvens beste hund.  Dette var gøy!

Nå er vi i alle fall kvalifisert til NM-deltagelse i år også, og vil være med i loddtrekningen bland alle med 3 x 1.premie m/HP.

I Østfold traff vi også Bonnie, som ble veldig glad når hun traff mamma'n og søstra si.  Hadde hun kunnet snakke, så hadde hun sikkert sagt at det var "ille" moro, slik de preker der borte.  Vi benyttet selvfølgelig anledningen å få tatt familiebilde av Vilja med tre avkom.
 

Påska er over for i år.

3. mai
Vi har nå kommet til mai, og det ser ut som om sommeren er over for denne gang.  Vi har hatt en fin tur med bo-bilen til Sverige i helgen.  Vi reiste tidlig fredag og hadde en god overfart Sandefjord - Strømstad med en god frokost ombord.  Hundene var selvfølgelig med, og med den nye parasittfaren i tankene, hadde selvfølgelig begge hundene fått sine tabletter slik at vi var sikret innreise til Norge på lørdag.  Det skal være minst 48 timer fra tablettinntak og til innreise, og så skal det være nye tabletter om 28 dager.  Den første tablettkuren tar larvene, og den neste tar evt. larver.  Tablettene som brukes er nå frigjort fra reseptkravet, og selges i Norge for kr. 120,- pr. springer pr. kur.  I Sverige er prisen 89,- Skr.
På lørdag inviterte mor på Lunsj på "Sildebutikken" ett eller annet sted på E6!  Det er ganske spennende å kjøre sørover E6 når vi ikke vet hvor langt vi skal kjøre.  Men vi fant stedet, og det kan trygt anbefales.  Maten smakte meget godt!


Alle mine valper som kikker etter "far".  Er det ikke herlig?

På lørdag bar det nordover, og det var hard å kjøre forbi Høyåsvegen i Rygge og jeg forstå også at vi var ganske nære Bastian i Oslo, når vi på kvelden gikk en tur til Østmarka kapellet med start ved Grønnmo.  Men det er viktig at både Bonnie og Bastian knyttes til sine nye flokker nå.  Jeg skal hilse på Bonnie om tre uker, vær du sikker!  Jeg gleder meg stort allerede!
Tilbakemeldingene fra de nye valpeeierne er udelt positive, enten det gjelder elghundvalpene eller springervalpene.  De er positive i møte med andre, både hunder og mennesker.  Vi har fått konstatert at den minste av elghundvalpene har en svakhet i en hjerteklaff.  Dette er en hund som er meget livlig i valpeflokken og som vi har mange spesielle øyne til.  Skulle jeg noen gang hatt en elghund i senga, så måtte det vært Burre.  Vi hadde jo ikke noe navnbestemmelser over elghundvalpene, derfor ga vi alle valpene navnet Burre.  Men "vår" Burre fikk navnet Burre og det syntes jeg var kjempegøy.  På den måten ble liksom Burre vår.

 

Påska er over for i år.

24. april
For en påske her i sør!  Vi har vært en uke på fjellet i et fantastisk vær.  Ikke akkurat påskevær slik vi vanligvis tenker.  Jeg vil heller kalle det et kjempefint pinsevær.  Jeg fikk følelsen av pinse.  Skiføre har det ikke vært, selv på 1000 m her sør, men vi fikk oss flere lange og gode turer på beina.  Ikke var det snø, og ikke var det vått.  Bare veldig bra turføre.
Valpene ble levert før påske, og alle har vært ute og reist.  Først hjemme i sitt nye hjem, så på hyttene rundt om i Norge.  Og disse tre springerne har virkelig fått kjørt seg i påska.  Tilbakemeldingen forteller at de alle sammen har funnet seg godt tilrette, og slikt varmer ett oppdretterhjerte.
Elghundvalpene har også fått seg nye hjem, og vi har allerede besøkt to av disse i Siljan 1. dag.  Jammen hadde de vokst mye på ei god uke!
Varden har hatt en flott bildereportasje av alle valpene og i tillegg så opprettet de et bildegalleri med 23 bilder.  Linkene finner dere her:  Reportasjen og bildegalleri.  Se selv og kos dere med bildene!

At det var vårlig på påskefjellet er vel også hvitveisen et bevis på.  Jeg har flere ganger sett hvitveis på veg fra påskefjellet, men aldri på veg til påskefjellet og i alle fall aldri påskefjellet.  Nesten på 1000 m.o.h. 


Påska 2011
 

Nå kommer vi i avisa igjen.

13. april,  I dag har Varden's journalist besøkt oss i Spanielbua.  Han var her og tok bilde av Vilja dagen etter at elghundvalpene hadde tatt inn hos oss.  I dag skulle han lage en "happy ending" historie.  Springervalper, elghundvalper og Gundersen i Valpebingen, slik blir det mye moro av.  Jeg vet ikke hvem som koste seg mest, valpene eller Gundersen.  Jeg trur faktisk at Gundersen begynner å like hundevalper, i alle fall Elghund og Springervalper.


 

Valpene har vært hos Merethe og
fått sin første helseattest, og chip.

11. april,  (springer valpene er 7 uker gamle og elghundvalpene er 6 uker ( +1 dag) gamle)
I dag ble alle valpene kjørt ut til Merethe på klinikken for en sjekk.  Der ute ble de tatt imot av Tove, Marianne og Merethe.  Vi var tre voksne fra dette huset og i tillegg så var Anne M. også med.  Hun var jo med når valpene kom til verden og ønsket å se de for siste gang, før hun reiser til vet.høyskolen og fortsetter studiene der. Valpebingen ble satt opp på undersøkelsesrommet, men med så mange voksne tilstede så var nok de fleste valpene oppe i armkroken til en eller annen voksen.
Den siste uka, har alle valpene lagt godt på seg, og den siste veiingen ble foretatt søndag kveld. Mer informasjon på valpesidene


Sarkos Bastian og Vilja i taulek. 

Valpene har vært på besøk i Spanielbua.

6. april.  I dag har det vært en stor dag for valpene!
De har vært ute og kjørt bil for første gang, bortsett fra elghundvalpene som har hatt noen turer mellom veterinæren, Siljan og oss.  De har hatt sitt første besøk i Spanielbua og Bastian har apportert fars tøffel for første gang!
Det var en fin ettermiddag på terrassen.  Nabo Svein var oppe og kikket på valpene, etterpå fikk far og valpene seg en liten lur i finværet.  Så pakket vi bilen med 9 hunder og reiste til Bua.  Det var en meget hyggelig kveld.  Ca 30 besøkende, og bare glade og hyggelige mennesker.
Vi var tidlig ute og fikk plassert alle valpene i valpebingen.  Det var få hunder som var interessert i valpene, men det var de voksne, selvfølgelig.  Karen, Trude og Aron var også på besøk, så da fikk Aron hilse på sine halvsøsken.  Trude var veldig glad for at jeg hadde solgt alle valpene, men det var ikke Karen.
Valpene fikk være alene i valpebingen, det var bare Ronja som hoppet inn og snuste litt, og så hoppet hun ut igjen.  Arja og Vilja hoppet ut og inn hele tiden.Til høyre:  Karen med alle sju valpene.  Neste bilde er av Karen og Aron for 2 år siden. Ja Karen, tiden går alt for fort.
Bastian som apporterer fars tøffel for første gang.  Kjempeflink gutt!  Hilde som nesten tok med seg en valp hjem??
 

Valpene koser seg fortsatt ute i finværet.

4. april,  (springer valpene er 6 uker gamle og elghundvalpene er 5 uker ( +1 dag) gamle)
Det er nå bare litt over en uke igjen til alle valpene våre reiser.  I alle fall en blir igjen til neste fredag, og vi håper at de fleste blir lengst mulig.  I dag var den igjen så fint vær at de var ute i hele ettermiddag.  Vi fikk besøk av Kristin (med Jesper), Heidi, Solveig og Marit.  Kristin har vært her før og Heidi og Solveig var her også da Arja var liten valp. Valpene lekte og sloss litt og Bastian viste seg fra sin "storebrorside".
Valpekullet har hatt mange besøkende.  Etter en tid så er det veldig viktig at valpene får besøk av så mange forskjellige mennesker som mulig.  Det blir sagt at de skal besøk av 50 mennesker før de er 8 uker og 50 til før det blir 12.  Fram til i dag har så har B-kullet hatt besøk av 69 voksne og 14 barn.  Dette må da bli ett kull som er lett å sosialisere!


Solveig og "Burre", og alle valpene, minus 1 elghund, rundt matfatet på terrassen.

Valpene koser seg ute i finværet.

27. mars,  (springer valpene er 5 uker gamle og elghundvalpene er 4 uker ( +1 dag) gamle)
Jammen har tiden gått fort, alle valpene er over 1 kg.
Vi har denne helgen hatt ett flott vær og alle valpene har vært ute i det fine været.  Valpene var flere timer på terrassen på lørdag og de koste seg i solsteiken.  Nå vokser de som bare det, og "Bastian" har nå kommet opp i 3,1 kg.  Bonnie ligger tett opptil, men det er et stykke ned til "Brutus".  Men han er like aktiv som de to andre.  Når det gjelder "Burre 1, 2, 3 og 4," så varierer de fra 1,2  - 1,8 kg.
Mer på valpesidene!


Ragnhild syntes fremdeles veldig om de to minste, og det vanker rett som det er flaske med melk.

Valpene inntar fast føde.

20. mars,  (springer valpene er 4 uker gamle og elghundvalpene er 3 uker ( +1 dag) gamle)
Valpene er fremdeles på kjøkkenet, og blir det i noen dager til.  De krever mer plass etter hvert og derfor må vi flytte de ned.  De spiser og legger på seg alle sammen og de største nærmer seg nå 2,5 kg, mens de minste har passert 900 gr.
Bilder fra siste uke er lagt på Eurofoto.


Arja følger med på "Mitt liv som hund" på NRK 1 siste uke.

Valpene inntar fast føde.

13. mars,  (springer valpene er 3 uker gamle og elghundvalpene er 15 dager gamle)
Det blir mer og mer liv i valpekasse.  De fleste valpene har kommet seg over kanten selv, men stort sett så ligger de i kassa.  Vi setter på en forhøyer om natta.
Springervalpene har begynt å få tenner og de vil leke.  Men dette forstår ikke elghundvalpene noe av.  Liker ikke elghundvalper å leke?  I alle fall forstår ikke springervalpene at elghundene er 6 dager yngre.  Jeg trur det blir liv i kassa om noen dager.
Vi har også hatt besøk av elghundeierne i dag.  Og som vanlig, så var det veldig hyggelig.  De er selvfølgelig veldig spente og veldig av stolte av sine valper.  Og de skal jo også vises fram til venner og kjente.

Valpene vokser og har blitt så store at de klatrer ut av valpekassa.

10. mars,  (valpene er 18 og 12 dager gamle)
Her går alt greit i valpekassa.  Vi kan senke skuldrene når det gjelder elghundvalpene og det er veldig bra.  De to minste har nå kommet godt over 400 gr. hver.  Dette er bra, da de bare veide 320 gr. når de ble født, til sammen!
Arja og Vilja har vært hos Merethe og fått sin årlige helsekontroll.  For begge to så innebærer det bl.a. påfyll av rabies vaksine, men av andre saker, så ordner Merethe det.  Jeg har med passene, to hunder og lommeboka, resten ordner Grenland dyreklinikk.


Valp 2 kikker over kanten på valpekassa.   -   Valp 3 sitter i valpekassa og tar et overblikk over sine kullsøsken!

 

Valpene har åpnet øynene, og går!

6. mars
Ny informasjon er lagt på valpesida, og det har kommet nye bilder på Eurofoto.


 

Det blir 7 valper i valpekassa,
valp 2, hanne, er oppe og går (så vidt).

3. mars
I dag har Knut, Cesilie, Ragnhild og jeg bestemt oss for at det beste for elghundvalpene er at de blir her hos oss i noen uker framover.  Sannsynligvis helt til de er 7 uker gamle.  Etter hvert vil vi også åpne opp huset i Åsen også for Knut og Cesilie sine valpekjøpere.  Vi er litt reservert for besøkende enda.  For det første så skal vi ha ro i valpekassa i enda 2 uker, og for det andre så skal vi sørge for at det ikke skjer noe med valpene.
Alle valpene vokser, men noe ulikt.  Slik er det bare med valper.  For oss så er det viktigst at de vokser.  Vi veier fremdeles hver kveld, og kurven ligger under her.  Den syntes vi er riktig bra!
 

 
Arja ligger og småprater med en elghundvalp.  Hvor mange hunder er det her?  Svar i teksten over.

Som en ser, så ligger de største elghundvalpene på linje med den minste springeren.

 

Og det er fortsatt syv valper i kassa

1. mars
Og alle valpene blir større og større.  På valpesidene ligger er nå diagrammet oppdatert med 4 nye valper.  Her går det i tåteflasker og det medfører rundskift på oss alle.  Disse blir veid hver kveld og både Vilja og Arja tar del i rengjøringen.
Vi har også hatt besøk av Kristin, Geir og Jesper i ettermiddag.  Riktignok måtte Jesper hilse på de ute, men de andre ble med inn.  Og Vilja tar imot alle med åpne armer.


De små valpene får melk fra en liten sprøyte som vi drypper på lillefingeren.  Så renner det derfra og ned.  Når så valpen suger på fingeren, så får den dette i seg.

Tre valper ble til syv.

27. februar
I kveld fikk vi en melding om at en elghundtispe i Siljan avviste sine fire valper.  De var blitt tatt med keisersnitt sent lørdag kveld og eierne hadde slitt seg gjennom et døgn med foring.  Dette er en håpløs oppgave, og Vilja ble redningen.
Via et av spanielklubbens medlemmer i Siljan ble jeg kontaktet med forespørsel om vi kunne hjelpe.  Man kan jo ikke si nei til slikt, og nå er de her i valpekassa, sammen med Viljas egne valper.  De har alle sammen tatt til seg melk nå i kveld.  Følg denne historien på Varden.


De små grå er elghundvalper på 1 døgn, eller 170 gr.

Valpene vokser og legger på seg

26. februar
I dag har jeg også ligget i valpekassa sammen med valpene.  Men etter hvert kom både Vilja og Arja krabbende.  Se valpedagboka for med informasjon.

25. februar
Det skjer noe mellom Vilja og Arja.  I formiddag fikk Arja lov til å komme opp i valpekassa når Vilja var der.  Og i kveld fikk hun komme opp, selv om Vilja ikke var der.  Hun lå under kjøkkenbordet og kikket på.  Og Arja la seg ned ved siden av valpene og begynte å slikke de.  Vi har passet på Arja som en smed hele tide, men nå ser det ut til Arja blir akseptert av Vilja.  Vi vet jo at valpene er i konkurranse med Arja ang. forholdet til mor.
Når det gjelder vekten, så har valp-1 lagt på seg 64% siden fødselen, valp-3 har lagt på seg 62%, og den store hannen (valp-2) har bare lagt på seg 32%.  Se diagram under bildene.


Arja i valpekassa sammen med halvsøsknene sine.  Vilja ligger på utsiden og følger med.


Valpene vokser og legger på seg

24. februar
Valpene vokser og vokser.  Alt går etter oppskriften.  De minste legger på seg mest, og er på veg til å ta igjen den største.  Ryggedronninga er nå oppe i hele 527 gr. etter fire dager.  Hennes fødselsvekt var på 383 gr., det er en økning på 37% på fire dager.  Jammen godt at ikke vi øker i vekt like mye.  Arja har vært i valpekassa i dag, sammen med Vilja.  Hun har nå blitt tante, istedenfor storesøster.


Arja og Vilja undersøker valpene i sammen.

22. februar
Alle valpene tar til seg melk og vokser.  Valpene er i kveld blitt veid og diagrammet over valpenes vekt er lagt ut på valpedagboka.  Valp nr. 1 har øket sin vekt med 7 % fra fødselen og hele 9 % fra i går.  Vanligvis så mister de noe av vekten sin det første døgnet, men nå går det bare en veg.  I løpet av  8 uker så skal de 10-15 gg doble sin vekt.  De burde ha en vekt rundt 4,5 - 5 kg når det skal overleveres til sine nye hjem ved påsketider.
Arja bor jo også hjemme og krever sitt.  Hun får mye oppmerksomhet, men føler seg nok litt tilsidesatt av Vilja.  Hun har hatt Vilja som sin mor, og sin "partner" i to år.  Så plutselig er det noen små knøtt som tar all oppmerksomheten til mor.  For en liten to åring, så er det tøft å se sin egen mor ofre all tid på noen små rompetroll.  Vi prøver å gi Arja noen fine stunder sammen med oss.  I kveld har hun både sovet på sofa'en med meg, og hun har vært på skitur i lysløypa.  Dette er to ting hun setter stor pris på.
 

63. dag, og endelig skjer det noe

20. februar
Da er vi i gang, 2 hanner og ei tispe er kommet til nå.  I tillegg kom det en dødfødt valp.  Sjekk valpesiden, der blir det lagt ut informasjon og sikkert også flere bilder etter hvert. 
Siste dagers informasjon er lagt over på valpedagboka for Sarkos B-kull.


Valp 1 (lever/hvit) som kom kl. 14:08 og veide 285 gr., valp 2 (sort/hvit) kom 14:14 og veide 511 gr. To søte hanner som allerede suger. Valp 3 var en sort/hvit tispe på 383 gr.

Sarko's A-kull er 2 år i dag

12. februar 2011
Dagen i dag for 2 år siden, vil Ragnhild og jeg aldri glemme.  Jeg håper ikke at vi får så mange kull, at vi ikke vil huske hvert enkelt av de.  Jeg skulle vært i Oslo på lederseminar, men når temp til Vilja falt drastisk, så var det bare å være hjemme.  Jeg bakte brød den dagen, til og med dobbelt posjon.  Det gikk bra alt sammen, både med valpene og brødene.  Men som Kjerstin i Sverige sa det:  "Man baker inte brød när man ventar valpar", og det har hun helt sikkert helt rett i. 
8 friske og fine valper ble det, som alle trives i sine hjem.


Fra v. har vi Akira som har pyntet seg med diadem, di kaller det krone i Bø. Så har vi Amigo som feirer dagen hjemme på Sørum med krone og fint vær.  Lengst til høyre har vi Allias Billi som har fått en kjempebein av Kenneth.  Og i kjent Sarko still, får slike bein en kort levetid.
 
Fra v. har vi Alma i finsk vintervær. Vilja og Arja på tur i finværet.  Arja ville leke, men Vilja syntes nok at det var bedre å bare gå tur. Begge hundene måtte prøveligge i valpekassa i dag, etter at den var snekret, og i dag var den ferdig malt.
 

Vi kan bekrefte at Vilja er drektig
med minst 4 valper

10. februar 2011
Vi har vært røntgen og der kunne vi tydelig se at lå minst 4 valper inne i Vilja og ventet på å komme ut.  Men de må vente minst 10 dager til.  Vi kunne tydelig se både hodeskaller og ryggrad.  Tarmene til Vilja var mørke, så veterinæren antok at også kunne ligge  noen valper bak der.  Det spørs om det ikke blir et nytt røntgenbilde senere.


Her er Vilja i full fart i snøen for 10 dager siden, 40 døgn drektig.                       Vilja i dag i stua.  Hun lurer på hvorfor jeg tar bilde.  Hun gjør jo ingen ting!


Her inne ligger det minst 4 bebisser og koser seg!                                          Arja ligger å slapper av, og Vilja peser noe. 

Ellers så er Vilja i kjempefin form.  Akkurat nå ligger hun på gulvet her i stua og tygger på et kjempestort bein av oksehud.  Vi har hatt Akira her i 4 uker nå, fordi Anne Britt ble dratt overende av Akira 1. nyttårsdag.  Og selv om Anne Britt ikke er en gammel dame, så brakk hun lårhalsen.  Og da Karstein skulle ut å reise, måtte oppdretteren trå til, slik oppdrettere må gjøre noen ganger.  Og Akira og Arja ligger jo på gulvet å tygger på hvert sitt bein de også.  De tre sammen er en fin trio!
Vi har benyttet kveldene til skigåing med de to yngste, og da har Vilja vært hjemme.  Men i går fikk hun være med på Spanielklubbens årsmøte, som den eneste Spanielen.  Og hun storkoste seg med alle vaffelbitene fra Nina's vafler!
Vilja har jo spist vaplefór i noen uker allerede og kommer til fortsette med det så lenge hun dier.  Dagsrasjonene er stor og for øyeblikket så spiser hun mer enn Akira og Arja til sammen.  Bare siste uka har hun lagt på seg 1,2 kg.
Det er mange forespørsler på valper om dagen.  Noen mer seriøse enn andre, men slik er det bare.  Noen har også vært og hilst på hundene og oss, og det er jo alltid hyggelig.  Til helga må jeg snekre ei valpekasse, da "Dogwise" har sluttet å produsere sine.
 

Vi kan bekrefte at Vilja er med valper

13. januar 2011
Vi venter valper på Vilja ca midt i februar.  Følg med på valpesider Sarkos B-kull som vi skal oppdatere jevnlig.