En ny generasjon har tatt over

30. august
I går var det sporprøve på Jevnaker i regi av Oppland Dachshundklubb. Et flott sted å være og så hyggelig folk i arrangørstaben! Og når Sarkos Dina i dag går et fantastisk spor for dommer Lars Hjelmetvedt og får 1.premie m/HP og blir prøvens 2. beste hund i konkurranse med 28 andre ekvipasjer, da blir vegen hjem fra Jevnaker lett å kjøre.
Denne lille tøysejenta på knappe 14 mnd. har i løpet av torsdag og lørdag denne uka har fått 2 x 1.premie m/HP og vunnet en prøve og kommet på andre plass på den andre.
Nå har vi 3x1.premie og mangler kun et utstillingsresultat etter fylte to år før vi kan løse ut Viltsporchampionatet, men det må vi vente med til neste sommer.
Takk til Trond Morten for gode treningsspor, det må være der grunnlaget ble lagt.
Takk også til sporlegger Even Bergstrøm for flotte spor. Det er sjelden at en ser så flotte oppspark i sporet.
Vilja gikk av sporet i første vinkel og over på ferskspor. Jeg er veldig glad for at hun oppdaget det selv og gikk tilbake for å finne sporet, men gikk 3 m for kort i forhold til blodsporet. Vi ble da stoppet av dommer! Årets første smultering på Vilja, men med sine 7 x HP på spor i år, har hun likevel hatt sin beste sesong noensinne, og har nå totalt 59 førstepremier på blodspor i Norge.


1.plass (i midten) Prestbråtan's TL gard med Svein Egil Sørlie, 2.plass; Sarkos Dina med undertegnede, 
3.plass N SV VCH Manaca's Joy Of A Toy (Bellmann) med Christina Gøytil, også fra Skien

Dina ble prøvevinner med 1.premie og HP

27. august
I går kveld var det sporprøve i regi av Telemark Elghundklubb. Jeg gikk med både Vilja og Dina.  Vi trakk spor på Heglandsheia på Ulefoss for dommer Ole Anders Andersen.
Sporene ble lagt på onsdag kveld mellom kl. 18 og 20 i et voldsomt regnvær som fortsatte utover hele natta.  På dagen ble det opphold, og så satte det igang med torden og brak, og masse regn en times tid for prøvestart.
Vilja var først ute og fant sporslutten etter et greit spor med litt ringing i oppholdene.  Et ferskspor måtte også utredes i løpet av sporet.
Dina hadde sporet etter Vilja og startet ved skytternbanen til Holla skytterklubb. De hadde rekruttskyting denne kvelden.  Dina tok sporet noe tregt, men jeg holdt henne i selen på det første strekke, men så satte hun i gang!  Det gikk greit gjennom hele sporet, med en liten utsjekk i hver av oppholdene, og på de to siste strekkene så var det et godt drag i sporlina mi.  
Etter disse to spora så uttalte dommeren at jeg hadde gode sporbikkjer!
Totalt så var det 17 hunder påmeldt, men kun 15 møtte opp.  4 stk. fikk smultering, 2 stk fikk 3.premie, 2 stk fikk 2.premie, 1 fikk 1.premie og 5 stk fikk 1 m/HP.
Vilja endte på 5. plass med den 7. HP'en for sesongen, og lille Dina på 14 mnd. vant hele prøve og ble kåret til prøvens beste hund, med samme kritikk som de 3 neste på lista.
På de neste plassene kom Terje Iversen m/Prestbråtans LT Frøya og Marianne S. Nilsen med Bettan, begge to med strihåret dachs.
Vår neste, og siste prøve er på Jevnaker på lørdag!


Hundekurs høsten 2015

13. august
Denne høsten vil jeg kun holde et valpekurs.  Det starter opp mandag den 24. august og vil gå over 6 kvelder. For at deltagerne skal få fult utbytte av kurset er det satt en øvre grense på 8 ekvipasjer.
Kurset retter seg mot valpe- og unghundeiere som ønsker å få kunnskaper om hva det vil si å oppdra en hund.  Det vil bli lagt vekt på individuell oppfølging og mye sosial trening.  Mine hunder inngår som en narurlig del av kursopplegget.  Flere personer kan gjerne følge samme hund, det er bare positivt.
Kurset avholdes i Solum og påmelding gjøres direkte til kennel(a)sarko.no eller 95754022

BLODSPORKURS vil bli i regi av Norsk Retrieverklubb og avholdes helgen 3.-4. oktober.  se mer på http://www.retrieverklubben.no/telemark/ 


Bilde fra tidligere valpekurs.

Sporprøver våren 2015

2. juni

Vilja startet på sin første sporprøve 9. juni 2007.  Da var Vilja 17 måneder.  Prøven ble arrangert av Spanielklubben i Oslo/Akershus og det var 8 hunder med.  Vi gikk for dommer Rigmor Schau og fikk "Utmerket" på både start og tempo.  Desverre var det ekstrem varmt denne helgen og Vilja brøt av sporet veldig tidlig.  Men kritikken fra dommeren var klar:  "Ekstremt varmt.  Hunder starter og går de første 200 m nydelig.  Får et tap ikke klarer å utrede.  Prøven avbrytes etter 15 min."
Siden dette har det vært mange prøver og mange kryss på "utmerket" både på start og tempo.  Når 2007 var historie så hadde Vilja 5 x 1.premier på spor her hjemme i Norge og en 1.premie i "open clas", og prøvevinner på prøve i Finland.  Hun manglet da et utstillingsresultat, som hun tok i februar året etter og ble da Norsk Viltsporchampion, knappe to år gammel.
Siden har det godt slag i slag. Svensk førstepremie og championat, 1.premie i Finland i "winnerclas" og prøevinner.  Dermed var det klart for å løse ut Nordisk viltsporchampionat, 2,5 år gammel.
I år har det hele toppet seg.  Før denne sesongen hadde hun 45 x 1.premier her i Norge og 18. HP'er. (Dommerens hederspris).  Sist torsdag tok hun sin 1.premie nr. 50 og på søndag vant vi årets store sporprøve i Østfold med 50 deltagende hunder.  Da gikk hun opp i røy i sporet, markerte stedet veldig bra og forsatte til sporslutt.  Dommer en Knut J. Herland var veldig imponert over hennes ro og nøyaktighet gjennom hele sporet.
Vi har vært på pallen flere ganger i år, og vi har tatt flere HP'er og enda så er vi ikke ferdig med sesongen. Nå teller vi på knappene om vi skal delta på årets NM, eller om vi skal konsentrere oss lokale prøver.

Hundekurs våren 2015

22. mars
Også denne våren vil jeg holde hundekurs.  Valpekurset starter opp 20. april og blodsporkurset for nybegynnere starter opp 15. mai.
Begge kursa går i Skien og det ligger mer informasjon under kursmenyen på venstre side.

Sarkos D-kull på utstilling

Norsk Retriever Klubb, avd. Telemark har hatt utstilling for alle retriever rasene med over 200 deltagere.  Samtidig med denne utstillingen, så arrangerte de valpeshow for alle raser.  Og der var det nesten 100 valper med, og tre av de var fra Kennel Sarko.  Sarkos Doris, Sarkos Dumle og Sarkos Dina var på plass i Stevnehallen i Skien denne dagen.
Doris trakk det lengste strået i rasen og Dumle ble BIM (Best i motsatt kjønn).  Retrieverklubben arrangerte også "søskenkonkurranse" hvor man måtte stille med tre søsken.  Kennel Sarko meldte på sine deltagere sammen med 5 andre søskengrupper.  Og jammen gikk ikke Kennel Sarko bort og vant hele søskenklassen!

Valpekurs høsten 2014

Denne høsten har jeg hatt valpekurs igjen, og jeg har fått tilsendt dette flotte bilde av 6 kursdeltagere, sammen med sine hunder.


Fra v. Ragni og Tino, Gro og Balto, Jan, Aud og Tara, Mona og Timmi, Ole og Tia, Kursleder Vilja og jeg som er formidler til menneskene.

Dino og Dønn Tryg har reist hjem til sine respektive hjem

29. september
Dino (som nå har skiftet navn til Buddy) har reist til Oslo og Dønn Tryg har reist til Voss.
Fam. Haugen hentet Dino fredag 29. august.  Han pep de første 10 minuttene, men så sovnet han på fanget til Lise og sov hele vegen hjem til Oslo.  Tilbakemeldingene går ut på at han trives og har funnet seg godt til rette.
Tryg reiste den 3. september hjem til familien Lee i Voss.  Det ble en tur i både bil og på ferje.  Har spiste godt, drakk og var på do på sin veg hjem.  Etter et par dager i Voss reiste Tryg på hytta med sin nye familie og der ksote han seg med bl.a. blåskjell.


Bjarne og Lise, sammen med Dino (Buddy)                          Solveig og Egil sammen med Dønn Tryg

Dumle og Dennis har også flyttet
.....og det begynner å bli tomt i huset.

29. august
Dumle skulle reise i slutten av forrige uke, men på mandag orket ikke Oda å vente lenger.  Vegar hadde tatt seg ei friuke og da var det bare å sette seg i bilen og hente Dumle.  Han flyttet hele 20 km? vekk, og vi har sett han etter dette.  Jeg trur at Dumle gjerne vil se til oss ofte, og vi vil sikkert gjerne se til han også.  Vi møtes nok i Solum av og til.

Torsdagen etterpå kom familien Bratlie fra Kongsberg og hentet Dennis.  Det var da det ble veldig tomt i huset.  Lillegutt som vi kalte han fra fødselen, hadde jo en litt trang oppvekst, men han kom seg veldig bra.  Jeg trur han kommer til å huske alle de timene han lå i min hånd og drakk Milcodog fra tåteflaske.  Takk for alle disse timene i godstolen Lillegutt, nå må du greie deg sjøl!
Men nå heter han Dennis og har kommet til en aktiv famile med fire jenter.  Jeg er helt siker på at han kommer til bli dullet og stelt med.  På turen hjem til Kongsberg, lå Dennis i eget bur og sovnet likegodt med en gang.  Det er gutten sin det.  Hjemme brukte han god tid på å undersøke både hus og hage, og sov hele den første natten i sin egen seng.

Doris tar steget ut i verden og flytter til Porsgrunn

15. august
Den første valpen fra D-kullet som flyttet hjemmenfra, ble Doris.  Men hun er den som flytter kortest, kun 7 km.  Hun skal til en famile som har gode kjenskaper til Springere fra før.  Doris reiste herfra på fredag og vi har motatt tilbakemeldinger på at hun sov isin egen seng på gulvet hele natta og det uten å gi fra seg en eneste lyd.  Det er bra og høre for oss.  Vi ønsker Sarkos Doris lykke til i sitt nye hjem, og ser fram til å møte henne titt og ofte i Solum.


D-kullets første 6 leveuker
Dino på sin første svømmetur

6. august
Valpene vokser og plutselig så har vi kommet dit vi er i dag.  Det sitter noen der ute som bare gleder seg til å få ny valp, og her sitter vi....
Det er nå bare 9 dager til den første valpene reiser til nytt hjem og det er påtide å kikke litt tilbake.
Fødselen gikk veldig greit, det hele begynt litt før elleve på kvelde, og på morgenen kokka syv, så var det hele over.  Vi hadde en liten valp som var betydelig mindre enn de andre da han bare veide 200 gr.  Han fulgte vi litt ekstra med på, og bekymringen ble ikke mindre da han hadde problemer med å legge på seg. Men det gikk veldig bra, han tok igjen de andre og er i dag en veldig frisk gutt som har fått ligge inne i stua i hele dag. Der har han kost seg utrolig.
Verre var det med vår tispe, valp 4, som ikke greide seg og sovnet for godt på søndagen, knapt 2 døgn gammel. Hun skal få hvile i Tuddal sammen med de to andre som ligger der.
Valpene har vært ute hele dagen fra de har vært ca 3 uker.  Da har alle måltider, med unntak av ett, vært servert ute.  Der har de lekt, spist og sovet under åpen himmel. valpene har hatt masse besøk og i går passerte vi 90 forskjellige mennesker og noen hunder.  I tillegg til dette, så har vi vært 2 gg i Solum hvor det har vært mange mennesker og flere hunder.  I helgen var vi jo på NM i blodspor, og det måtte vel være 100 mennesker som så, klappet og koste med valpene våre.  Og alt gikk greit.
I går så fikk valpene et rådyrbein å leke med.  Dette var stor stas for de små.
På kvelden så reiste vi ned til Fjærekilen og skulle leke med valpene på stranda, og da la valp nr. 3 på svøm, bare 6,5 uke gammel. Det var flott å se, så det blir nok flere turer ned dit den neste uka.

 
Dennis med rådyrskanken og Dino som svømmer første svømmetur.

NM i blodspor 2014

2. august
Årets NM i blodspor var lagt til Froland i Aust-Agder og der var Aust-Agder Dachshund Klubb som var arrangør.  I NKK'sregelverk for NM er det satt en nedre minimumsgrensa or arrangøren på 30 deltagere.  AADK hadde som mål å ta med alle ekvipasjer som var kvalifisert, og ved påmeldingsfristens utløp hadde det meldt seg 45 ekvipasjer, og alle kom med!  Bare det er en fantastisk prestasjon.
Klubben hadde greid å lage en veldig god ramme rundt hele arrangementet og det var mange godtord til arrangør for den jobben de hadde gjort.
For vår del så gjorde vi en god jobb.  Vi trakk spor 28 som skulle være på Assev, treningsstedet til AADK. Der hadde jeg vært tidligere i sommer og viste hvor småkupert det var der.  Vilja greide sporet etter en noe treg start med et par ringinger, men avsluttet på en fantastisk måte og fant sporslutt etter 27 min.
Totalt var det 21 ekv. som gikk til en 1.premie, to ekv. gikk til 2.premie, en til 3. premie og hele 21 om gikk til 0. Dette viser hvor vanskelige forhold som det var, sepsielt pga tørken.

Totalt var det 12 spaniels som deltok i år.  Dette er mange, men ferre enn tidligere år, da vi har ligget på ca 50% av det totale deltagerantallet.  Av disse 12, så var det 9 stk som gikk til en flott 1.premie, og det sier litt om nivået.

 
Gry Stenvold m/ Tinius, Helge Eidså m/Toparch Southbound Again, Bjørn Hv. Jensen m/ Vilja, Thomas Sunde m/Fido, Mette B. Evensen m/Pippi, Vibeke M. Kvisler m/Oscar, Monica Verås m/Sandy, Ian Farquhar m/Makenna, Hilde Nordløkken m/Våmyradronningens De Lillos, Anne Lill Brandsvold m/Milhällans Candy Floss og Bente Storli m/Ull.
Hedda Næss og Pondus hadde reist da bildet ble tatt.

Nye kurs høsten 2014

24. juli
Vi drar igang nye valpekurs og kurs i blodspor/ettersøk.  Se kursmappa på venstre side for mer informasjon.

Valpene har blitt 4 uker.

19. juli
Sarkos D-kull har nå blitt 4 uker og de tilbringer det meste av dagen på telttur i hagen.  Stoffburet står ut og valpene koser seg både i, og på utsiden av buret.  De har nå hele hagen til sin disposisjon, men foreløpig bruker de kun få kvadratmeter.
De spiser som valper flest, og oggjør alt annet også ute i hagen.  Dette er vårt første sommerkull, og du verden så lettere det er å ha enn vinterkull.  Men så er det jo også et kjempevær om dagen.


Valpene tilbringer dagene ute og mor passer på

Valpene har blitt 3 uker.

13. juli
Dina, Dennis, Darja og alle de andre fortsetter å vokse, selvfølgelig.  Nå har de blitt 3 uker og har begynt å være ute på dagen.  Grass var en ny opplevelse for de, og der var det MYE å snuse på.
De har også fått tenner, både oppe og nede, og de har begynt å innta fastere mat.  Det setter de stor pris på og er raske til å komme til matfatet.
Vi har hatt besøk av flere valpekjøpere og valpene har oppført deg eksemplariske.  De har ikke tisset på noen enda.
De legger stadig på seg og nå er det bare Lillegutt som er så vidt under kilo'en, men den siste uka hadde han lagt på seg mest av alle, når vi regner i % av kropsvekta.  Før valpene er 8 uker så vil han sikkert veie like mye som de andre.

 
Besøk i hagen og hundene blir fotografert av både voksne og barn.  Alle vokser.

Valpene har blitt 2 uker.

6. juli
Valpene vokser og har blitt 2 uker.  Det er full fart i valpekasse, valpene går og de har hatt sin første kloklipp! Se mer på valpedagboka.

 


Vi er med på NM i Blodspor, for 5 gang.

1. juli
Årets NM i blodspor blir arrangert 2. august i Froland, Aust-Agder.  Det er Aust-Agder Dachshund Klub som er arrangør, og det er lenge siden, om det har vært noen gang, at NM er arrangert på Sørlandet.
For å være kvalifisert til å søke på NM, må hunden, eller ekvipasjen, ha 3 x 1. premier på blodspor i Norge.  Ett av resultatene skal være fra dette året, og må være fra prøve arrangert før 28. juni som er søkefristen for årets NM.
Det skal være plass til minst 30 ekvipasjer, og disse trekkes ut blandt de med best resultat, hvor 1.premie med HP teller best.
Vilja og jeg har nå kommet med for 5. gang på rad, og dette mens hun har hatt to valpekull i perioden.  Resultatene fra de forrige NM er 1 x 0, 2 x 1.premie og 1 1.premie m/HP.
I samme perioden har vi blitt Årets sporspaniel i Norge både i 2012 og i 2013.
Vi gleder oss til å delta i år også, og planer om å flytte hele Kennel Sarko ned til Froland i tiden 1. - 3. august. Valpene er jo da 6 uker gamle.  Av maillista fra årets arrangør, så blir det også i år mange kjente med, og det skal bli hyggelig å treffes igjen på NM.  Det artige med NM i blodspor er at jeg ikke føler at vi har konkurrenter, men at vi er alle på samme lag.  Vi gleder oss over hverandres suksess, og er utrolig glade i sammen, også under premieutdelingen.  


Bilde fra NM i 2012, Rindalsskogen

Sarkos D-kull er født.

21. juni 2014
Etter en lang natt har det blitt født 7 valper.  Dette er Kennel Sarkos 4. kull og denne gangen er det Arja som har blitt mor.  Dette er Arja's første kull. 
Det ble født 3 tisper, alle Sort/hvite og fire hanner, 2 Sort/hvite og 2 Lever/hvite.
Desverre så døde den ene S/H tispa på søndagen, ett knapt døgn gammel.  Hva som er årsaken til at hun døde, vet vi ikke.  Hun tok til seg melk, la på seg, men det var noe som ikke fungerte.
De andre valpene ser ut til å greie seg.  Riktignok så er den miste veldig liten, men han har lagt på seg det siste døgnet og det er gledelig.

For fler bilder og mer informasjon, se Kullinfo for D-kullet og  Valpedagboka for Sarko D-kull

Sporsesongen er i gang.

Juni 2014
Året startet litt tregt.  Vi reiste til Stavanger i april for å sesongåpne.  Trakk et spor rett bak en stor lagerhall og gikk ut på fersk spor etter få meter.  Arja fikk et spor noe lengre opp og fulgte det til 3 vinkel, hvor hun gikk ut.
Vilja gjorde det samme på 2 sporprøver til, gikk rett ut på fersk.  Det er takka jeg får igjen, etter at hundene har fått løpe fritt i skogen hele vinteren.  Men de syntes nå er topp å løpe litt i skogen på høsten og vinteren, så får vi heller satse på å ta det igjen på prøver utover sommeren og høsten.
Men så startet det. På sporprøve til Lunde Jæger og fisk fikk vi sporet til og fikk en 3. plassering med 1.premie og HP.  Dommer her var Ole Anders Andersen som har dømt Vilja flere ganger, og som nå har sluttet å si at "hun er den beste hunden jeg noen sinne har dømt", nå sa han bare at "det er en fornøyelse å gå bak denne ekvipasjen".
Vi reiste til Hallingdal og Valdres Elghund Klubs to-dagers prøve på Golsfjellet og fikk et spor i et åpen fjellterreng med mye vierkratt.  Vilja gikk under vierne, men der kom ikke jeg, så det ble mye jobbing med lina for å greie å følge med.  Dommeren gikk å småsnakket med meg stort sett hele vegen, og jeg følte at dette gikk bra, og det endte med at vi fikk 1. premie m/HP og ble to dagers prøvens prøvevinner.  Det var spesielt moro at det på søndagen var flere spaniels med og alle fikk 1. premie.


Camilla Gøytil m/Bellman, Monica Verås ,/Sandy, meg og Vilja, og Gry Stenvold med Tsar Tinius

Årets sporspaniel i 2012 og 2013

Mai 2014
Vilja har blitt årets sporspaniel for 2. året på rad.  Dipolomet som Norsk Spaniel Klub deler ut hvert år på hovedutstillinger er det stor konkurranse om.  I år var det 25 som hadde sendt inn resultatene sine vi måtte ha hele 5 x 1.premie med HP for å havne helt øverst.  
Jeg skulle gjerne ha gitt bort 1. plassen til Jon og C-dur som kom på en verdig 2. plass med 4x1.premie m/HP og en ren 1. premie. Desverre så døde Jon høsten 2013 etter at vi hadde vært i Finland sammen med Jon og Grete.  I Finland hadde Jon og C-dur stor sukses og de gikk bort og vant hele sporprøva og C-dur fikk sitt finske viltsporchampionat og kunne tittulere seg NordVCH.  Det var en tur som Jon hadde gledet seg stort til, og jeg vet at han satte stor pris på at vi ordnet en tur for han, Grete og C-dur til Finland.


Jon Sæter med C-dur, prøvevinner Laitilla 2013

Sporsesongen er i gang.

6. mai 2013
Etter er kjempfin vinter har endelig våren kommet til Østlandet.  Lang vinter betyr også en sen start på sporsesongen.  Pga av Viljas korte tid som nybakt mor, så søkte vi disp. for å kunne starte på sporprøver 17 dager tidligere enn det reglementet tilater, men avslaget kom to timer etter at søknaden var sendt inn.
Men denne helgen fikk vi starte og stedet var Østfold.  Vårt fylke nr. to!  Lørdag ble brukt for å legge spor på prøven til Follo-Østfold Dachshund Klub's sporprøve i Aremark.  I et kjempeflott terreng skulle jeg legge tre spor.  Vi hadde så mye terreng til rådighet, at vi kunne lagt spor hele dagen.  På søndag var det hele klart for prøva, og jeg fikk Anne Igsi som dommer.  Hun skulle dømme 5 spor, og jeg skulle sist ut av hennes hunder.  Først så var jeg sporlegger på mine tre spor, og så hadde jeg en liten pause før Vilja startet på sitt spor.
Og Vilja gjorde jobben sin.  Hun bare gikk av gårde i sin vanlige rolige tempo.  Hun ringet i en vinkel, en vinkel med opphold, men ellers så gikk det kjempegreit.  I vinkel nr. 4 så var hun så spornøye at hodet vinklet først, så kroppen og tilslutt halen.  Akkurat slik som onkel Romeo gjorde det i Finland i 2007.  Den gangen var jeg veldig imponert over Romeo, og nå var dommeren imponert over Vilja.
For dette sporarbeidet så ble vi belønnet med en 1. premie m/HP.  I tillegg ble vi prøvens 3. beste hund av totalt 29 startende hunder. En fantastisk dag der også værgudene var på vår side.

  
Vilja viser alle at hun kan posere foran kamera alene.  Fra v. nr.2 Monica Djupeng, nr.1 Ingrid Slaatto Næss og nr. 3 Vilja og meg.

 

Påska 2013, helt fantastisk!

24. mars
Vi kom til Tuddal på fredag, og har fått to herlige dager på fjellet.  Etter to påsker med dårlig, eller ikke noe skiføre i fjellet, er dette helt fantastisk.  Arja har trukket pulk i 2 dager og det ser ut til at aksepterer dette.  Hun ville nok heller ha springet løs i skiløypene trur jeg.
I dag fikk vi en tur på noe over 20 km og vi gikk fra 800 moh og opp i over 1100 m.  Det var mange mennesker ujte i skiløypene og masse hunder.  Både løse og i bånd.  Som vanlig så gikk all hilsing veldig greit og det var bare godord og høre fra de vi møtte.
Påska har bare såvidt begynt og vi gleder oss til resten.

Livet som oppdretter er pokker ikke lett.....

7. mars
Lille Chelly, hvis det var det hun skulle hete, fikk ikke leve så veldig lenge. Litt over 50 timer, og så var livet slutt.  Hun var svak fra starten av, hadde problemer med å ta til seg føde.  Hun sugde godt, men fikk dessverre ikke noe i seg.
Vi prøvde alt, og i morgentimene i dag var vi hos Rolf Tore og Anne Margrethe.  Der fikk hun væske, men samtidig så var de så realistiske som det går an å være.  To timer etter hjemkomsten var det slutt.  Det kom et lite pip fra valpekassa, og så ble Vilja veldig urolig. Da tok jeg opp Chelly og det eneste livstegnet som jeg så var høyre framlabb som gjorde en bevegelse. Muligens at hun vinket forvell??

Nå ligger hun trygt bevart og så skal vi finne et fint sted til henne til våren.

Heldigvis så har jeg to andre hunder som trenger omsorg.  Nå pakker jeg sekken og reiser til fjells.  Dette er for min egen del, men trur også det er godt for Vilja å komme til et annet sted, ut å lpe litt i skiløypene.  Men først skal vi innom apoteket og få noe middel for å stoppe melkeproduksjonen hennes.

5. mars 2013 og vi har fått en jente

5. mars
Kl. 09:36 kom det en valp på 335 gr til verden.  Fødselen gikk greit, selv om det var en setefødsel.  Litt hjelp måtte til før hun kom seg helt ut.  Valpen ble vasket etter alle kunstens regler, men inntaket av føde går litt tregt.
Vi krysser fingre ....

 

62. dag, og fremdeles like stille .....

4. mars
Vi har vært på tur i morgentimene i dag som vanlig.  Hundene er like rolige som de pleier å være.  Viljas temperatur var helt vanlig i hele går, men i dag var den nede i 36,7 gr.  Vi forventer da at temperaturen vil stige opp til normalt nivå igjen når fødselen skal starte.  Vi håper at det vil skje noe i løpet av det neste døgnet.

 

Vilja er i sin 58. dag, og like sprek

27. februar 2013

Det nærmer seg fødsel på Kennel Sarko og valpekassa er funnet fram og satt på plass i kjøkkenet.  Både Vilja og Arja ligger i den hver dag for at Vilja skal venne seg til den og for at vi skal få litt hundelukt i teppene.  Selv far har ligget i den, og den fungerer greit for et sted å ta seg en liten lur etter middagen.  Minuset da er at det fort kommer to springere til opp i kassa sammen med far.  Livet er herlig!
Vilja er like sprek og det er selvfølgelig fordi det kun er en valp.  Det har vi konstatert både ved hjelp av Røntgen og ultra lyd. Røntgenbilde av Vilja er tatt den 19. februar på hennes 49. dag.

Vi er ute å går lange turer hver dag, og Vilja går alltid løs, slik som hun gjør i tiden utenom båndtvang.  Vanligvis så springer de overalt, men de siste dagene har Arja måtte gjøre dette alene.  Vilja syntes det er best å gå i de opptråkkede sporene bak meg.  Men kjenner jeg henne rett, så er det ikke så mange ukene til det blir full fart igjen.


Vilja fotografert 28. februar, 58 dager drektig

Sarkos B-kull er 2 år i dag

20. februar 2013
I dag er det 2 år siden kull B så dagens lys her hos oss.  3 friske og sunne valper kom til verden på en søndag, rett etter beste kirketid. Basso kom kl 14:08, tett fulgt av Bastian 6 min etterpå. Når klokka nærmet seg 4 på ettermiddagen kom Bonnie dermed var tispa til Arne og Lisbeth kommet!
Bastian var den største av de med hele 511 gr og Basso veide bare 285 gr, eller neste halvparten av vekta til Bastian.  Bonnie veide 383 gr. når hun ble født.  For oss så ble dette et meget spesielt kull, ikke på grunn av spingervalpene, men på grunn av de 4 elghundvalpene som kom til oss en uke senere.  Dette ble for oss et kull til berikelse, som Ragnhild har sagt det.

Etter at Knut og Cecilie kom til oss med fire elghundvalper den den 27. februar ble det liv i valpekassa.  Elghundvalpene var bitte små, og måtte flaskes opp.  Det var utrolig gøy og lærerikt.  På mandag fikk vi besøk av "Varden" som kom to stk.  Fotografen nærmest lå opp i valpekassa og tok bilder, og vi fikk et flott stk i avisa.  "Varden" fulgte opp saken 7 uker senere.  Begge avisartiklene finner dere her:Varden 1 Varden 2

Vi gratulerer Hans og Kari i Stavanger, Sissel i Oslo, og Arne og Lisbeth i Rygge med dagen!  Husk å gi valpene våre, hundene deres en god klem og en lang tur i dag.

Se mer fra fødselen påvalpedagboka Sarkos B-kull


Basso som troner i Stavanger, Bastian som er på besøk i Spanielbua, Bonnie i Rondane sammen med Sarkos Aronda og Arne.

Sarkos A-kull er 4 år i dag

12. februar 2013
I dag er det 4 år siden 8 små springervalper kom til verden på kjøkkenet vårt.  Det hele startet kl. 16:48 da A-Billy kom.  Han veide 344 gr.  Siden gikk det slag i slag, og kl. 22:40 kom Asterix. Han veide 333 gr.  Vi gratulerer alle valpene og eierne med dagen, og håper at det blir feiringer fra Drangedal i vest, til Vantaa (Finland) i øst.
Kullet var helt jevn i størrelse med vekter fra den minste tispa (Akira) på 316 gr. og den største tispa på 358 gr.  Tenk at valpene gjorde sitt anmarsj midt i brødbakinga.

Se mer fra fødselen på valpedagboka Sarkos A-kull.

  
Akira som koser seg på spisebordet hjemme i Bø i Telemark, og Asterix som hopper i snøen akkurat som Vilja.


Arja, alltid spretten, Aronda og Alma som har arvet sporegenskapene fra sin mor


Billy som trives på jakt i Drangedal, Aron etter at han tok Apellmerke i Lydighet, og Amigo som er "kongen" hjemme på gården i Sørum.

 

Vilja ble årets sporspaniel i Norge i 2012

Kampen om årets Sporspaniel i Norge var knallhard.  Etter at det var flere spaniels som gjorde det bra på NM og fikk 1. premie m/HP, har det vært andre sporresultater som avgjorde "mesterskapet".  Vilja og jeg har hatt en kjempesesong i år.  Det hele startet i Stavanger den 14. april.  Da vant Vilja hele sporprøva med 1. premie m/HP.  Da var vi kvalifisert til å melde oss på NM.  Etter dette gikk det slag i slag med 1. premie m/HP på 2 prøver i NSK Telemark.  Den ene prøva var Klubbmesterskap som vi vant.  20. mai var vi på sporprøve i Østfold (NSK-Østfold) og fikk nok en 1. premie m/HP.
4. august var det NM på Rindalskogen og der fikk vi også en 1. premie m/HP.  I tillegg til dette har vi tatt 4 vanlige 1. premier og gått til to 0-er.  Totalt er vi nå oppe i 32 x 1.premier og av disse er det 11 som er m/HP.

På en verdig 2.plass kom det tre hunder.  Jon Sæter med C-dur, Siri Skjerve med Mi-Mio Wig Wam og Ursa Major's Super Mario (Oscar) til Vibeke Gundersen.  Vi gratulerer de så mye!

Vilja er vært på besøk i Rakkestad hos Oscar,
og venter valper i slutten av februar.

3. januar 2013
Vilja har vært på guttebesøk, og dermed så håper vi på valper i begynnelsen av mars.  Dette blir Viljas tredje kull.  Sitt første hadde hun i 2009 og da ble det 8 valper.  Det neste var 2 år senere og da fikk vi tre valper.  Den siste gangen tok Vilja til seg 4 elghundvalper.
Den utkårede er NUCH NSVCH Ursa Major's Super Mario (Oscar).  Han er en trivelig lever/hvit gutt på 6 år.  Dette blir Oscars første kull.

Sarkos Alma ble Nordisk Viltspor Champion.

 
Fra sporprøven lørdag 11. august. Sporlegger Margi Gåra, Anu m/ Alma, og dommer Gunleik Vibeto, nestebilde fra sporprøve søndag 12. august; dommer Jørn Veidahl og Anu m/Alma. 

16. august 2012.
Vi var så heldige som fikk besøk av Sarkos Alma fra Finland.  Anu og Roy kom hit for å ha ferie, men som hundefolk flest, så hadde hun noen hundeaktiviteter i baktankene. Lørdagen startet vi på sporprøve sammen i regi av Telemark Dachshundklubb.  Der fikk Alma 1. premie for dommer Gunleik Vibeto og dermed var norsk og Nordisk Championat i orden.  Her gikk Vilja også til en 1. premie.  Arja gikk til 0, men jeg er godt fornøyd, fordi at hun gikk et greit spor fram til 4. vinkel.  Der gikk hun av, og da fant hun ferskspor  som var mer interresant.
På lørdag ettermiddag reiste vi over til Østfold og la tre spor.  På søndag så deltok Alma på prøve med Jørn Veidahl som dommer.  Det ble førstepremie igjen.  På denne prøven så deltok ikke jeg med noen hunder, da jeg var så heldig at jeg fikk lov til å dømme.
I kveld fikk jeg veldig hyggelig melding fra Anu om at Alma hadde gått til sin 3. 1.premie på 6 dager her hjemme.  Denne gangen var det i regi av Åsnes og Omegn Hundeklubb. Som oppdretter av Sarkos Alma er jeg selvfølgelig kjempefornøyd med sporresultatene hennes og for det at hun nå kan tittulere seg som NORD VCH SARKO ALMA.  Gratulasjoner går selvfølgelig også til Roy og Anu som har gjort en kjempejobb med henne.

Norgesmesterskapet i Blodspor 2012.

6. august 2012
Årets NM var lagt til Rindalsskogen på grensen mellom Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag.  Det var mange hunder som var kvalifisert, slik at det også i år måtte foretaes loddtrekning.  Kravet for å komme med er minst 3x1.premie på blodspor og den siste må være tatt i inneværende år.  For 2012 vil det si i tidsrommet 14. april (den første prøva) og fram til 30. juni (5 uker før NM).  I praksis så må alle resultatene være 1.premie m/HP, da det er mange som søker og mange har HP.

Vi kvalifiserte oss allerede på den første prøve i april og var så heldig at vi kom med.  Totalt var det 30 hunder som kom med, med tillegg av 4 reserve.  Av disse 34 hundene så var det 14 Engelske springere og 1 Welsh Springer, resten var fordelt på rasene Beagle (1), Korthåret Dachs (3), Stihåret Dachs (4), Labrador retriver (3), Flatcoated retriver (3), Toller (3), Jack Rüssel ter. (1) og 1 hvit Gjeterhund.

Sporet gjennomførte vi med glans.  Vi fikk spor nr. 2 og hadde Helge Solberg som sporlegger og Erling Møkkelgård (på 78 år som dommer).  Vilja gikk som hun pleide, stille og rolig ut og fortsatte slik helt til sporslutt. Vi fikk en 1.premie m/HP, men siden vi ikke traff på noe helt spesielt i sporet, så endte vår ferd der.
Totalt var det 21 hunder som fikk 1. premie m/HP, 7 stk fikk 1.premie, 3 stk 2.premie, 1 stk. 3.premie og to fikk null.  Dette er meget bra resultater og sier veldig mye om nivået på årets hunder.

SPANIELS PÅ NM I BLODSPOR  2012


Fra venstre; Siri Skjerve, Laila Røneid, Jon Sæter, Vibeke Gundersen, Dag Hassel, Dina Arnevik, Bjørn Bremnes, Lise  Tromsdal,
Tomas Sunde, Bjørn Johnsen, Helge Growe, Bjørn Hv. Jensen, Hedda Næss, Gry Stenvold. Mette B. Evensen var ikke tilstede når bildet ble tatt.

Hundene ble dømt ut fra et "skogskjema" som jeg ikke har hørt om før.  Men etter som det ble fortalt, så  er det et skjema som brukes på drevprøver, og ettersom jeg kunne se, så tar det ikke hensyn til raseforskjeller.  Det skulle vært artig å sett retningslinjene for utfylling av slike kort.  En kan gjøre seg noen refleksjoner når det ikke var noen spaniels som kom til finalen, mens de fikk flg. premiefordeling. 6x1.m/HP, 5x1.premie og 1x2., 1x3 og 2x0.  11 av 15 fikk en førstepremie, men ingen til finalen!
Kunne dette ha noe med det før omtalte skjema å gjøre?  Vi vet jo av erfaring av spanielen hevnder seg helt i toppen på de fleste blodsporprøver, både her i landet og utenlands. Dette er ikke ment som kritikk til arrangøren.  Med et så høyt nivå på deltagerne, så må det skilles på noe.  Kanskje det er mer riktig å se på deltagerkriteriene slik at det er mer enn ett resultat fra det gjeldene året som teller??

 

En sommer er over...

25. juli 2012
Sommeren er godt i gang, og muligens over.  Vi har i alle fall klart å gjennomføre 4 uker i bobilferie i Sør-Europa med to Springere.  Totalt har vi kjørt mer enn 6 000 km. uten noe problemer i det hele tatt.  Vi brukte 6 dager ned til Nord-Italia hvor vi booket inn på Camping Marina di Wenezia.  Og hvilken hundecamping det var!  Det var egene campingområder for de som hadde hund, og det trur jeg er en stor fordel, både for hundeeierne og de uten hund.  Det var eget lufteområde for hunder, en kjempestor skog som var gjerdet inn.  På stranda var det et område som det ikke var lov å ha hunder på, og SÅ VAR DET LOV TIL Å HA HUNDER PÅ RESTEN AV STRANDA. Der løp hundene løse og kose seg i vannet og på stranda.  Og har mann springer, ja så må de i vannet.  Mine var jo i vannet så fort det var en mulighet.  Når vi gikk tur, så ville Vilja ned til stranda, alt annet var uinterresant.
I vannet så er jo Vilja veldig rutinert.  Arja sleit litt med de store bølgene i begynnelsen, men hun tok det etterhvert. Hun løftet opp hodet før bølgene kom, og så gikk det veldig greit.

 
Vilja i bølgene og hundedusjen på Campingen.

Etter saltvannsbadet var det greit for hundene og ta en bad.  Dette gjorde de i hundedusjen som var på Camping'en.  Tre "badekar" med varmt og kaldt vann til disposisjon for plassens firbente gjester.

Snart reiser vi til Rindalsskog på NM i blodspor for 3 gang med Vilja.  Faktisk så er det 6. gangen hun er kvalifisert, men bare 3 ganger vi har kommet med.  Vi gleder oss, mest til å treffe mange kjente spanielfolk, har hørt at det skal være 11 stk. av totalt 30 hunder. For det er nemlig bare 30 hunder som kommer med av de som er kvalifisert.  Jeg har en følelse av at jeg er den eneste fra Telemark i år også, slik som det har vært de foregående år.
Vilja fikk jo sin 30. førstepremie på spor i Norge i år og totalt har hun fått 10 stk med HP.  Hun vant også Spanielmesterskapet i Telemark i år.  Men dette skrives det ikke om på Spanielklubbens hjemmesider.


Fra sporprøve i Rakkestad.

 

En veldig hyggelig tur til Stavanger.

15. april 2012
Vi har vært i Stavanger og hilst på Basso!  Og for en god gutt han var blitt.  14 mnd. gammel og slank og fin og skikkelig blank i pelsen var han.  Han storkoste seg sammen med Vilja og Arja.  

 

Arja og Basso foran, og Vilja bakerst, men i neste øyeblikk var det omvendt.

Mens vi var i Stavanger, så tok vi likegodt en blodsporprøve i Sandnes.  Det var årets første ordinære prøve og det var Rogaland Dachshund Klubb som var arrangør.  Vi trakk spor nr. 13, og skulle sist ut for dommer Sigbjørn Matre.
Mens vi ventet så kom den ene etter den andre inn med skankene, og alle sa "at det hadde gått sånn passe".  Vi startet sporet vårt i et forholdsvis tørt terreng, men det var bare i starten.  Det ble ganske så vått etter hvert, og Vilja bare gikk og gikk.  Hun gikk i et veldig rolig tempo, som vanlig, men jeg hadde problemer.  Jeg skled på noen stokker og gjorde ett skikkeloig rundkast ned ei li.  Men Vilja bare snudde seg og kikket på meg, hun lurte sikkert på om det gikk bra, og så fortsatte vi videre.  Det ble så mye vann etterhvert, at jeg lurte på hvordan de hadde fått satt blodmerker på bakken med kjepp, men det brydde ikke Vilja seg om, hun bare gikk i sporet.
Og sporslutten og skanken fant vi, både vi, dommeren og sporleggeren var veldig fornøyd.  Vilja var også veldig fornøyd og bar hjorteskanken 2 km. tilbake til oppmøtestedet. 

Det viste seg at det var veldig vanskelige forhold på denne sporprøva, da hele 8 av 10 ekvipasjer gikk til 0.  De to andre hundene var Spaniels, og Aina og Flashie som møtte mye ferske rådyrtråkk i sporet og endte på kjempefin 2. premie.

Og Vilja fikk for sin innsats en 1. premie m/HP og vi ble prøvens beste hund!  Vi var selvfølgelig kjempefornøyd med dagen!


Flashie og Aina, Vilja og meg etter en strålende prøvedag.

Elghund-kullet er ett år i dag.

26. februar 2012
I morgen er det ett år siden vi fikk en forespørsel om å være med å redde 4 elghundvalper som ikke ble godtatt av sin mor.  De var da ett døgn gamle og slitt på to unge mennesker i Siljan i omtrent ett døgn.
Dette kullet ble, sammen med våre egene en berikelse for oss.  Det var helt fantastisk hvor mange positive tilbakemeldinger vi fikk da vi, og hundene våre, reddet dette kullet.

 B-kullet er ett år i dag
.

20. februar 2012
I dag er B-kullet 1 år.  Tiden har gått utrolig fort, men jeg husker dagen som om den var i går.  Men for å være helt ærlig, så er det nok elghunvalpene vi husker best.  De var jo seks dager dager yngre, og kom til oss når de var et døgn gamle.
Desverre så døde de to minste elghundvalpene alt for tidlig.  Den ene hadde en hjertefeil som ble registrert når det var 8 uker, men den andre ble det ikke registrert noe feil på. Begge døde i sommer/høst.  Slik er bare livet, noen ganger helt urettferdig. Vi har vært så heldig at vi har fått besøke Balder, en av de største elghundvalene, og det var veldig hyggelig.

Men i dag er det tre springervalper som er ett år, og her er bilde av Bastian.

 

Kennel Sarkos andre Viltsporchampion.

17. januar 2012
Sarkos Alma har startet på to sporprøver i Sverige og fått to 1. premier på blodspor og kan nå tittulere seg FiSvVCH Sarkos Alma  (Fi JVA Sv JVA Sarkos Alma på finsk).  Kerthu som bor i samme hus, gikk også til 2 x 1. premie, fikk full poengskår og fikk  dermed tittelen NORD VCH  (NORD JVA på finsk).
Vi bøyer oss i støvet og gratulerer Anu og Roy med denne fantastiske innsatsen.  Valp nr. 6 følger godt etter sin mor, da Vilja bare var 2 år og 5 mnd. da hun ble NORD VCH.  Vi har selvfølgelig invitert hele den finske hundefamilien til Norge til sommeren for å prøve på det nordiske championatet.

NORD VCH Kerthu til venstre og FiSv NVCH Sarkos Alma til høyre.

Årets sporspaniel 2011, Vilja kom på 3. plass

Etter at sporsesongens 2011 er over kom Vilja på en delt 3. plass med flere andre hunder.  Det var alle de som fikk tre tellende 1. premier m/HP, og som ikke fikk kom til finalen i årets NM.  Vi er godt fornøyd med dette, slik regelverket nå er.
Vilja mor vant klassen så det viser at det ligger mye godt sporblod i årene på disse hundene. 

Jeg har problemer med programvare for å oppdatere hjemmesida mi.  Slik jeg nå gjør det, er det veldig vanskelig, og veldig tungvint.  Jeg søker andre metoder, så i mellomtiden blir den lite oppdatert.  Dette er det sikkert flere som har merket.  Jeg beklager dette.

KENNEL SARKO ØNSKER ALLE EN RIKTIG
 GOD JUL OG ET GODT NYTTÅR,

and to our friends in Soumi;  Hyvää Joulua!